logo

Gólyáknak


Főleg azok számára készítettem ezt a kis művet, akik nem voltak még egyetemisták és középiskola után a felvételi eljárás során bekerültek az ELTE-re. Ezúton is gratulálok a sikeres felvételidhez és kívánom, hogy tanulmányi és majdan szakmai előremeneteled során sok sikerben részesülj!

Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyetemi oktatás eltér a középiskolai oktatástól.
Középiskolában megszokhattad, hogy egy kisebb csoportban osztályfőnököd felügyelete mellett alakítottatok egy közösséget és a legtöbb órád ugyan azokkal a személyekkel tölthetted hosszú éveken keresztül. Az egyetemen ebben a rendszerben változást fogsz találni. Az első félévben még fix csoportokban fogod az órákat látogatni, majd az elkövetkező félévben a kurzusaid sikeres elvégzése után dönthetsz arról, hogy a tárgyaidat ismételten egy fix csoportban veszed föl vagy saját magad állítod össze az órarendedet. Ezekben a félévekben nagy valószínűséggel új emberekkel ismerkedhetsz meg a csoportodon belül. Változik annyiban is az oktatás, hogy a kurzusok egy nagy témakör csokor köré épülnek, melyekből lehetnek előadások (~200 fős), gyakorlatok (~20 fős) és nem kötelező konzultációk is. Sok tárgyból a félév folyamán folyamatos számonkérés van, gyakran a szorgalmi időszak közben zárthelyi dolgozatok keretében kell ismertetned a megszerzett ismereteket, majd a vizsgaidőszakban egy írásbeli/szóbeli vizsgát tenned az adott tárgyhoz tartozó elméleti vagy gyakorlati anyagból.

Ezeket a számonkéréseket egyszerűbb teljesíteni, ha a félév során folyamatosan készülsz a kurzusaidra, melyekre a legjobb módszerek, ha jegyzetelsz, elolvasod a diasorokat, átnézed a gyakorlaton írt programkódokat, otthon megpróbálsz hasonló feladatokat megoldani, összeültök kisebb csoportban és közösen gondolkodtok az aktuális problémákon, interneten utánanéztek. Fontos, hogy megtaláld az egyensúlyt a felkészülés és a szabadság között. Amennyiben ezt sikerült megtalálnod, úgy nem leszel gondterhelt kikapcsolódás és szórakozás közben sem.
Amennyiben nem programoztál még korábban, és/vagy matematikából érzed magad gyengébbnek, ne félj kérdezni az oktatótól. Az egyetemen a legtöbb oktató segítőkész és igyekszik megválaszolni a problémád. Többek között a konzultációs időpontok is ezért lettek létrehozva. Ne félj gondolkodni sem. Az oktató is ember. Előfordulhat, hogy hibázik. Javítsátok ki bátran és sok esetben értékelni fogja a figyelmeteket. Szólj hozzá a gyakorlathoz, amennyiben kérdeznek. Előfordulhat, hogy helytelen választ adsz egy kérdésre, de ebből is lehet tanulni és magadat is segíted, ha utána tisztázzátok a megoldást.
Minden embernek vannak olyan tárgyai és témakörei, amelyben ügyesebbnek érzi magát, vagy amelyet jobban tud és vannak olyan tárgyak, melyek kevésbé mennek neki. Ahhoz, hogy ezen tárgyak se okozzanak szenvedést légy nyitott ezekre az ismeretekre is. Nem tudhatod, hogy mikor fogod hásznát venni. Abban az esetben pedig, ha valamiből jó vagy és ezt a tények is igazolják, akkor segíts a társaidnak is.
Ezen lépések és a kitartó kemény munka idővel meg fogja hozni a sikereidet!


Hasznos linkek, amiket érdemes ismerned:

Név Elérhetőség
ELTE IK weboldala Megtekintés
ELTE IK Hallgatói Önkormányzat weboldala Megtekintés
Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Iroda weboldala Megtekintés
Neptun Megtekintés
Eötvös Informatikai Kör - kortárs segítő csoport Megtekintés
ELTE IK Bsc Facebook csoport Megtekintés
Gólya GY.I.K Megtekintés
ELTE IK Bsc - Tanárt keres-kínál Facebook csoport
(Nem hivatalos)
Megtekintés